Paksupyörä vie minne vain – raskas ajettavuus on harhaluulo.

Luonnottoman suuret pyörän renkaat kääntyvät yllättävän ketterästi. Allani on fatbike eli vapaasti suomennettuna paksupyörä. Ajamme Mark Robertsin kanssa Kemijoen jäälle Rovaniemellä. Moottorikelkan jälkien päälle on satanut kevyttä pakkaslunta. Pyörä kulkee pehmeämmissäkin kohdissa. Pian unohdan, että kyseessä on paksurenkainen pyörä. Pehmeä hanki hyydyttää vauhdin saman tien. Jonkin pohjan tämäkin menopeli tarvitsee alleen.
– Ihmiset luulevat fatbikeja raskaiksi ja vaikeiksi ajaa, mutta se on väärä luulo, Roberts sanoo.
– Nämä pyörät antavat paljon anteeksi. Pystyn ajamaan vaikeammassa ja etenkin pehmeässä maastossa helpommin ja pidemmälle kuin tavallisella maastopyörällä.
– Tulee riippumaton olo. Tuntuu, että voi ajaa minne vain.

Roberts hankki kaksi fatbike-pyörää elokuussa Turusta.
– Tiedän Rovaniemeltä yhden kaverin, jolla on fatbike, mutta me taidamme olla ainoat harrastajat Lapissa.
Etelä-Suomessa pyöriä alkaa olla parisataa lähinnä Helsingin ja Turun seuduilla. Roberts sanoo olevansa ainoa, joka vuokraa fatbike-pyöriä Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa.
Vuodesta 1999 Suomessa asunut britti on hurahtanut ulkoiluun jo lapsena. Hän on kiinnostunut ennen kaikkea vaeltamisesta kevyiden varusteiden kanssa. Roberts alkoi pitää backpackingnorth-nimistä blogia vuonna 2009. Nyt blogin nimestä on tullut myös Robertsin yrityksen nimi.
– Yrityksen perustaminen on lähes liian helppoa. Paljon vaikeampaa on saada se toimimaan. Varsinkin yksin.

Jatkamme pyöräilyä joella. Fatbikien taika ei ole suurissa etu- tai takajoustoissa, kuten täysjousitetuissa maastopyörissä, vaan suurissa renkaissa. Renkailla ajetaan pienillä ilmanpaineilla. Pyörän muut osat on sovitettu paksujen renkaiden mukaan. Fatbikeen pystyy kiinnittämään lyhyille retkille tarvitsemansa varusteet, vaikka yhden yön telttailua varten. Roberts haluaa tarjota matkailijoille elämyksiä, jotka toteutetaan omin voimin.
– Minun kohderyhmäni ovat itsenäiset matkailijat, jotka haluavat kokea Lapin luonnon ilman moottoreita. – Uskon, että se ryhmä on yllättävän suuri.
Robertsin blogin suurin lukijakunta on Yhdysvalloissa. Miehen sivuja katsotaan 20 000 kertaa kuukaudessa. Blogin lukemisesta on kuitenkin pitkä matka Rovaniemelle.
– Luulen, että suurimmat syyt siihen, miksi ihmiset eivät matkusta Lappiin, ovat kalliit lentoliput ja sää.
– Osa pelkää todella kylmiä olosuhteita ja toiset hyttysiä. Molempien asioiden kanssa voi elää, eivät ne estä ulkoilemasta.

Fatbikella ajaessa ei ainakaan tarvitse palella. Ulkona on yli kymmenen astetta pakkasta, mutta hiki virtaa selkää pitkin. Suurempi ongelma on oikeanlainen kerrospukeutuminen. Kätensä Roberts pujottaa usein pyörään sarviin sovitettuihin kintaisiin.
– Fatbikella voi ajaa vaikka 30 asteen pakkasessa. Kyse on siitä, missä kelissä itse tarkenee liikkua.
Mummo kurkkii rannalta menoamme. Hän pohtii joko sitä pääsisi hiihtämään jäälle, mutta vilkuilee samalla hassun näköisiä pyöriämme.
– Tällä pyörällä ajaessa tulee väistämättä hyvälle tuulelle. Fatbike saa ihmiset hymyilemään ja huomaat itsekin hymyileväsi, Roberts toteaa hymyssä suin.
En epäile hetkeäkään. Menopeli on hauska, mutta varastoni pullistelee jo varusteista. Fillarin hinnaksi tulisi noin 2 500 euroa. Melkoinen summa ylimääräiselle leikkikalulle. Sitä summaa miettii myös Mark Roberts.
– On hienoa päästä tekemään asioita, joita rakastaa. Olisi hienoa, jos jossain vaiheessa voisi myös elättää itsensä ulkoilulla.

Lapin Kansa, Miia Vatka, teksti  |  Anssi Jokiranta, kuvat

Suosittele luettavaksi 2 suositusta

2 kommenttia artikkeliin "Paksupyörä vie minne vain – raskas ajettavuus on harhaluulo."

Kommentoi

Verkkokauppa

Ladataan...