Tuuli taikoo pakkasen purevaksi

Ritva ja Leo Liimattaa eivät pakkaset haittaa. Mereltä tuivertavan tuulen lisä pakkaseen on vain pukeutumiskysymys.
– Tämmöinen näin, villaa ihon päälle, Leo Liimatta nauraa ja nostaa paitaansa.
Kemiläisen pariskunnan pitkät kävelyretket eivät jää kylmän sään takia tekemättä.

Rannikkokaupungeissa kylmä tuuli on tuttua. Tuuli lisää pakkasen purevuutta. Ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteenlaitokselta havainnoi, että jos tuulenvoimakkuus on viidestä kymmeneen metriä sekunnissa, pakkaslukemiin voi lisätä kymmenen lisää.

Lämpötilan ollessa nollassa, ei tuulenvoimakkuudella ole kovin suurta merkitystä lämpötilaan.
Talvisin Ilmatieteenlaitos antaa tarpeen mukaan pakkasvaroituksia riskiryhmiin kuuluville. Pohjoisessa pakkasvaroituksen raja on miinus 30 astetta.

Proviisori  Anne Luukkonen kemiläisestä apteekista ei ole huomannut pakkasten lisäävän asiakkaiden määrää. Luukkonen uskookin pohjoisessa asuvien ihmisten olevan niin tottuneita pakkasiin, että he osaavat varautua jo luonnostaan.
Kemin Merivartioaseman ylimerivartija Pertti Rantajärvi ja vanhempi merivartija Jarmo Martin ovat tottuneet kylmiin keleihin.
– Jos kelkkailee metsässä niin saattaa tulla jopa hiki. Merellä talvisaikaan kelkkaillessa viima käy ytimiin ihan eri tavalla kun mitään suojaa tuulelta ei ole, Rantajärvi kuvailee.

Ulkona saatetaan viettää työtehtävistä riippuen 2–10 tuntia päivässä, etsinnät vielä erikseen. Kunnon varusteet ovat kultaa kalliimmat ulkona työskentelevälle.
– Paksu kelkkahaalari, paksupohjaiset kelkkakengät, kunnon kintaat, luettelee Martin.

Mikäli varustuksessa on puutteita, merellä sen huomaa pian. Esimerkiksi, jos kauluri on aseteltu huonosti ja ihoa pilkistää pienikin alue, vaikutukset tuntuvat välittömästi. Erityistä huomiota miehet kiinnittävät materiaaleihin.
– Ihoa vasten tulevan vaatekerroksen pitää olla villaa ja jalkoihin laitetaan huopasukat, Rantajärvi vinkkaa.

Alkuperäinen juttu Lapin Kansa, Linda Calamnius

Suosittele luettavaksi 0 suositusta

Kommentoi

Verkkokauppa

Ladataan...